Bländare

Bländaren sitter i kamerans objektiv och bestämmer hur mycket ljus kameran ska släppa in med hjälp av slutartiden. Bländaren bestämmer flödet och slutaren tiden.



Desto större bländare desto lägre bländartal, en tvärtomregel inom foto.

Ju större största bländare ett objektiv har desto mer ljus kan objektivet släppa in, större ljusstyrka. Inom fotobranschen är det just ljusstyrka som oftast sätter prislappen på ett objektiv. De flesta systemkameror som säljs till vanliga konsumenter levereras nästan alltid med ett standardobjektiv om man inte betalar för något annat. Detta standardobjektiv brukar vara en normalzoom på ca 18-55 mm brännvidd. (Kolla upp brännvidd på www.fotoord.se om du är osäker på vad detta betyder). Dessa standardobjektiv har inte de bästa ljusegenskaperna eftersom de är tillverkade för att hålla ett lågt pris, största bländare brukar ligga runt f/3.5 - 5.6. Dessa värden är i jämnförelse ganska dåliga om man fotar i dåliga ljusförhållanden. På bilden ovan kan man se sex vanliga bländarsteg, f/2 är bland de största bländare som finns i serietillverkade objektiv, enstaka objektiv kan ha f/1.8, f/1.4, f/1.2 och även f/1. Ett bländarsteg skiljer ganska mycket i ljusinsläpp, mellan 2 steg på bilden så fördubblas/halveras ljusinsläppet. Så i en situation där det är mörkt lönar det sig att ha ett bra och påkostat objektiv.

 



Den övre bilden är tagen med bländare f/1.8 och den undre med bländare f/5.6. Det är ingen större skillnad på bilderna, men det är en stor skillnad mellan slutartiderna. Bilden med bländare 1.8 har 1/400 sekunds slutartid medans bilden med bländare 5.6 har hela 1/40 sekunds slutartid. Det är 10 gånger så lång tid, om man då fotograferar något som rör på sig kommer reusultatet bli helt olika.



Ni som märkte en till skillnad mellan bilderna såg nog att oskärpan i bakgrunden var olika diffus. Detta är bländarens andra påverkningsfaktor, skärpedjupet.
Skärpedjup är just vad det heter, det djup i bilden som skärpan sträcker sig.





I dessa två exempelbilder har jag valt bländarvärden som ligger ännu längre ifrån varandra, den översta bilder har bländare 1.8 och slutartid 1/60 sekund, den nedre bilden har f/22 och 1"6, alltså en slutar på hela 1.6 sekunder. Det man ser i bilderna är hur pass olika långt skärpan sträcker sig in i bilden, hur pass tydlig bakgrunden blir. Om man teoretiskt sett skulle ha en pytteliten bländare på kanske f/200 så skulle det i princip inte uppstå någon oskärpa bilden. Ett kraftigt skärpedjup är något som är snyggt i de flesta bilder, speciellt vid porträtt då ansiktet syns bättre.
Skärpedjup är dock något man ska akta sig för om man ska få med två objekt i bilden som befinner sig på avstånd från varandra. Då är det lätt hänt att resultatet inte blir som man önskar.

/J

Kommentarer
Postat av: Anonym

bra blogg och mycket bra tips!

2009-05-05 @ 17:44:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0